ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ

Την είδηση της χρονιάς έχουμε σήμερα και αφορά το Μετρό της Αθήνας καθώς μετά από 5 χρόνια από την προκήρυξη του πρώτου διαγωνισμού, 2,5 χρόνια μετά την επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού φτάσαμε σήμερα στο σημείο να ανοιχτούν οι οικονομικές προσφορές των διαγωνιζομένων και να έχουμε και τον μειοδότη για την επέκταση του Αθηναϊκού Μετρό από το Σταθμό ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑ στο κέντρο του Πειραιά.

Η κοινοπραξία των J&P Άβαξ - Ghella SPA - Alstom Transport μειοδότησε για το έργο που αφορά στην επέκταση της γραμμής 3 του Μετρό από το Χαϊδάρι στον Πειραιά με τους σταθμούς Αγ. Βαρβάρα, Κορυδαλλός, Νίκαια, Μανιάτικα, Πειραιάς και Δημοτικό Θέατρο.

Η μειοδότρια κοινοπραξία υπέβαλε προσφορά προϋπολογισμού 343,9 εκατ. ευρώ, με έκπτωση 21,49%. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου είναι 515.000.000 ευρώ και είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός για Μετρό στην Ελλάδα από το 2006 (από τον διαγωνισμό για τη βασική γραμμή του Μετρό Θεσσαλονίκης με 1,1 δις ευρώ).

Δεύτερη αναδείχθηκε η κοινοπραξία των Άκτωρ - Τέρνα, της οποίας η προσφορά είναι με έκπτωση 20,34% και τρίτη η κοινοπραξία των FCC Construccion - Alpine Bau που προσέφερε έκπτωση 20,17% (τα ποσά είναι χωρίς ΦΠΑ). Σημειώνεται ότι στον διαγωνισμό συμμετείχαν οι κοινοπραξίες Impregilo - ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική - Seli - Ansaldo STS και Dragados - Μοχλός.

Η επέκταση του Μετρό στην πόλη του Πειραιά θα προσθέσει τουλάχιστον 120.000 νέους επιβάτες καθώς θα διέρχεται από πυκνοκατοικημένες περιοχές ενώ θα λειτουργήσει ευεργετικά στην κίνηση στους δρόμους καθώς λόγω της λειτουργίας του θα μειωθεί η χρήση των ι.χ κατά τουλάχιστον 40.000 οχήματα. Επίσης λόγω της επέκτασης θα κοπούν πολλές λεωοφορειακές γραμμές και τρόλεϊ.

Την ίδια στιγμή, αγνοείται πότε θα παραδοθούν στην κυκλοφορία οι επτά σταθμοί του μετρό -ολοκληρωμένοι κατασκευαστικά κατά 95%- των επεκτάσεων προς Ελληνικό και Ανθούπολη και πλέον ο κίνδυνος να χαθούν τα κονδύλια με τα οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδότησε το έργο είναι ορατός περισσότερο από ποτέ.




Πηγή: ypodomes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου